iklan lagi

Pages

Monday, November 29, 2010

Kecelaruan Manik-Depresif A.K.A Kecelaruan Dwi Kutub



pe bende tu? mcm x penah dgr pun..isk3...ni aku nk citer sket..
kecelaruan manik-depresif ni adalah satu keadaan dimana seseorang itu mengalami perubahan pada perasaan atau emosi yg bercelaru diantara keadaan terlalu sedih (depresif) @ terlalu gembira (manik). Ia juga mungkin menunjukkan tanda2 psikosis seperti halunisasi dan delusi....

penah ke tak kowang rase!...kalo de tanda2 or simpton seperti yg aku tulis tu...makanya kowang ni bakal2 nk meroyan...meh aku pjgkan lg info nih

Fasa Depresif (Kemurungan)
1.Gangguan Perasaan : rasa sedih yg brpanjangan lebih dr 2 mggu
2.Gangguan Fungsi Kognitif :
~ rasa putus asa,xde hrpn masa depn
~ rasa berdosa,diri x berguna,x dpt ditolong lagi
~ fikiran ingin bunuh diri
~ hilang perasaan seronok
~ hilang penumpuan fikiran
~ hilang minat utk melakukan sbrg xtvt
3.Tanda2 Biologi/Fizikal
~ hilang selera makan
~ turun berat badan
~ gangguan tidur
~ hilang nafsu seks
~ gangguan perjalanan kitaran haid (bg pompuan yg dh akhil baligh ler)
~ mudah rasa letih & x bertenaga

Fasa Manik (Over happy)
1.Gangguan perasaan : terlalu gembira dan sihat walafiat
2.Rasa diri sendiri dipndg tggi oleh org lain & tggi harga diri(ni kes syok sendiri)
3.Mudah rasa marah
4.Kurang keperluan utk tidur
5.Lebih byk berckp dr biasa
6.Perhatian mudah berubah-ubah
7.Meningkat nafsu seks
8.Boros dlm berbelanja

RAWATAN : Penyakit manik depresif adlh satu penyakit mental yg boleh dirawat sepenuhnya

~ Rawatan ubat-ubatan:
. ubat antidepressant-guna masa fasa depresif dan diberhentikan masa fasa manik.
. ubat antipsikotik guna utk rawatan kedua-dua fasa penyakit.
. ubat mood stabilizer digunakan utk mencegah perubahan perasaan yg terlalu cepat.
p/s:semua ubat-ubatan ini diambil dlm jgka masa yg pjg sehinggalah dinasihatkan dr utk berhenti.

~ Rawatan psikologikal:
termasuklah kaunseling & psikoterapi yg membantu seseorg itu mengenali & memahami dirinya sendiri,memahami penyakitnya dan mencari kemahiran dan teknik terbaik bg menghadapi cabaran hidup individu

~ Kaunseling individu

~ Terapi berkelompok
melibatkan 1 kump. org2 yg mempunyai mslh yg sama

~ Pendidikan kesihatan

~ Terapi keluarga
membantu ahli2 keluarga yg hidup bersama pesakit manik depressif, menangani stress

p/s: jgn abaikan org giler sbb asalnya derang x gila..so, kalo de ahli korge or rkn2 yg tgh meroyan tu, amik berat ler sket..jgn smpai melarat key! :)

SUMBER: Bah. Psikologi dan kaunseling
Kementerian Pelajaran Malaysia

Saturday, November 27, 2010

MaRi MeNaRi

yang ni plak br berlaku pg tadi...de training tarian 1 malaysia kat kompleks kejiranan presint 16...fuh! berpeluh ketiak..dr kul 7.30 sampai 9.30...letih akak!!!

konon cerite ari ni de org rtm nk wat liputan..x nmpk kamera besar pun...x merasa gak aku masuk tb..kihkihkih..tp bukn tu tujuan utama aku dtg training pun..disebbkan ni training trakhir dn aku x pernh dtg training lg..so, nak x nak dtg le jugak..next week dah nk perform..

selit gambar jap


akk baju biru yg tgh cekak pinggang tu ligat gak menari..aku kt bakang die so, kowang x nmpk aku..hehe


gambar lagi!


ade jugak gambar den..amik sendirik nih..xde org yg nk amikkan..maklum le aku dtg lone ranger je tadi..geng x dtg..

SuKeR MaNdI..

n3 yg ni citer psl xtvt aku n family last weekend...tp br nak kuar sbb terleps pndg.lupa nk interfrem kn...:)

ari tu aku n hubby bwk ank2 (kakak ngn adik je..abg xde duk kg smpai abis cuti sek)g mandi2 kat kolam presint 9..tempat biaser!

derang ni memang gile mandi kolam..ptg ayah de umah,nk mandi kolam sajer!

jom tengok gamba derang tgh berpoya2 kat kolam...ngeeee


sukenye si kakak rongak..


adik kesejukan..kuar kolam masuk kolam..


adik terpaksa dikeluarkan dr kolam serta merta sebb kehilangan seluar!


seluar adik tlh berjaya dikesan..pakai suar dulu!



ayah pujuk ajak balik..kakak kata 5 minit lagi!...huh sebijik mcm ayah.

award ke 2




award lagi..jgn terkejut..ade byk lg award yg akn menyusul slps ni..peti simpanan award dah penuh so kene kuarkan sket...

yg ni pun cik pieja yg bagi.beliau memang pemurah dan suka bg org award..jap nak jwb soklan2 yg telah disediakan oleh beliau:

5 fakta menarik orang yang bagi award ni

1.pemurah sbb bg award kat aku..:)

2.sama jantina dan umur dgn aku...kalo muda aku,muda le beliau..kalo tua aku,tua le beliau..kihkih

3.masih single tp dah berpunya.xde can le pd sape2 yg de hati nk tackle beliau yer..

4.pe lg nk g tau nih..die ni jenis hati kering tp kdg2 tersentuh jugak..pompuan le katekan..dlm hati ada taman..kihkihkih

5.suka cuti2 malaysia.round de world dgn sidia..

Tulis 10 fakta tentang diri sendiri dan hobi

duk putrajaya
ade 3 ank n syg sgt2 kat derang
ade 1 hubby 4 ever n ever..(pun syg die sgt2)
happy go lucky
suke duk umah lyn askar yg 3 org nih
suke msk "faveret food" hubby n ank
suke bergoblog sbb nk luahkan hati pewot kat situ
suke mkn mskn omak den
nmpak kasar tp hati lembut
nmpak garang tp takut hantu.(ni laki aku ckp tp diri sendiri tidak mmpu menafikan)..

10 orang yang patut terima dan bagitau sebab

memandangkan aku x ramai follower so, sume follower aku layak dapat.sebab nya derang sudi jadi follower aku..sebagai tanda terima kasih le kiranya...

nota kaki & tgn : nanti aku kuarkan awarad2 yg lain..cukup dulu takat ni..

award yg dah lama kene peram...ngeee



ni award pertama yg cik pieja bagi..dah lama aku peram smpai dah nk berkulat..almaklumlah x penah dpt award sebelum ni smpai x tau nk buat apa dgn award yg ku terima..kuang3...(tp cik pieja tahu rahsia kenapa award2 ni diperam lama..syyyyy)

Write 5 interesting facts about the person who gave u this award

~ kepala die best.lama dah kwn dgn die ni..kenal sejak sek. rendh.rpt sejk
sek menengah..smpai ke ipt smpai le skrg...(org kg aku die nih..)

~ baik hati

~ sporting

~ giler2..not gila

~ amat memahami diri ku ini..(pelbagai sudut n aspek sbb kdg2 kami ni lebih kurg
sama je habit..heheh)

udah2..cukup dah tu 5..x yah lebih2...

Friday, November 26, 2010

SeDaNg Bz MeNaRi

Sok org cuti tp aku pg2 dah kene g presint 16..ade traning menari 1 malaysia kat situ..
katanya RTM tb 1 nak buat liputan kuar kat selamat pagi malaysia..ye kot..aku pun x psti..x baca sgt email kt opis td....
5hb.12.2010 ni ada show tarian 1 malaysia kat dataran kl sempena kempen cuti2 malaysia anjuran kementerian pelancongan...de bape hr je lg ni..harus aku sdg gigih berlatih...
tarian 1 mesia ni merangkumi 9 elemen tarian..antaranya:

1.elemen cina
2.elemen temperuli(sabah)
3.elemen india
4.elemen sentubung (sarawak)
5.elemen sewang (asli)
6.elemen siam
7.elemen zapin bunga hutan(melayu)

kowang mesti x caya kalo aku kata joget zapin paling susah...payah kaki aku nk ikut rentak..tergeliat2..lama2 berkat kegigihan aku berlatih..alhamdulillah..leh le jugak.

KPM hantar 75 org merangkumi setiap bahagian dan ramai lg sbb semua kementerian terlibat..kalo x silap de dlm 15 ribu kot..sowy le kalo slh info...tarian 1 malaysia kali ni nak masuk malaysia's book record...

so, sok kalo de rezeki masuk tb le aku...(jgn hrp le..mcm cameraman tu nak fokus muke ko!ntah pasan idak die)...kihkihkih..

Thursday, November 25, 2010

HuJaN!!!!!

Wah...gelap bangat!...bak kata Mak Ngah..tasik dah bergelora...
tanda2 hujan lebat akan turun...yelah..hujan rintik2 sudah turun...dlm opis ni pun dah mcm gelap pandgn mata aku..walhal lampu terang menderang...
mcm ni lah cuaca sejak 2 menjak ni..kalo x pns, hujan..selang 2 hari,hujan pasti akn turun...patut la org kata ujung2 taun adlh musim mengawan..musim sejuk...musim orang kawin..ah,mcm2 musim..apa yg pasti time mcm ni le pengunjung spital bertambah...
kalo dah musim hujan,nyamuk aedees pesat membiak..ada aedes adalah denggi...belum lg selsema,batuk,demam...apa saja penyakit yang dikaitkan dgn hujan..
Apa pun hujan adalah satu rahmat yg tak terhingga dr Allah...bak kata Allahyarham Sudirman...Hujan yg turun bagaikan mutiara!...

Wednesday, November 24, 2010

musim penyakit

Orang kata kalo jemaah haji dah nak balik, bermulalah musim penyakit..ye ke?entah ler..
yg pasti dah 3 hari aku diserang selselma..kalo dah berhingus sah2 le kepala pun sakit..
nafas pun sesak..payah tul aku nak menyedut oksigen..mlm kelmarin sampai aku kene bernafas ikut mulut..huwaa!!mintak tlg suami sapukan vicks kat dada ngn bdn..legalah sket..
mkn ubat?biarlah langkah terakhir..selagi daya aku akn bertahan..tp kalo dah sampai tahap bernapas pun ikut mulut,nak tak nak kena amik ubat lah jugak..
berkali hubby suwo mkn ubat..aku kata ubat dah abis!x sempat beli..agknya die x caya kot ngn alasan yg aku bg..dan2 tu jugak die selongkar esbook..amik ko..segala ubat die jumpa!
penangan ubat selsema even saiz sebesar kacang ijau..punye berat nak nganga bijik mata nih!...bestnye kalo leh zzzzzzzz
ari ni kat opis lak big bos cuti..2nd bos o/station,3rd bos kuar kawasan jap..pelagi,lelap mata sebarang 10 minit lerr...

Friday, November 19, 2010

KaWaN bArU aDiK..!

Hari selasa lepas aku keje half day...bwk adik g opis sbb mls nak anta umah mak long..de gak kwn kat umah nanti..adik dpt kwn baru kat opis..kebetulan de membe yg bwk ank die gak..ank dara plak tu..namanya qaisarah...sweet sgt!
mula2 adik malu2 tikus...tak nak salam...tanya kat adik cantik tak sarah? jwpnya "tak cantik pun"..leh tahan ego!
ni de gamba 2 org budak comeyyy....so, sweet!


dah beberapa jam berkawan, kemesraan pun terjalin..dan adik pun akui yg sarah memang lawa...kihkihkih...
aku usik adik, uit...siap pegang2 bahu sarah lagi..x malu ke?
jwp adik.."adik takut die jatuh..adik pegang lah die"..yelah..duduk ats meja..leh terimapakai lah jwpn jujur adik tu...heehhe

gambar bwh ni gambar adik naik bas pes time..bas nadi putra..(bas lompat2 yg hanya ada kat putrajaya)
gamba 2 dr bawah adik dah stat majuk sbb aku x bagi die main picit2 loceng n gayut kat tmpat org bergantung tuh(kat len tgh ats siling bas tu kan de tmpt gayut tgn)...kalo aku bg mau kami kene halau ngn drebar bas...naya jer!


Monday, November 15, 2010

sUsAh HaTi

Ya Allah..susahnya hati hamba..kenapa dah jam 8.40 mlm suami ku x muncul2 lg..dah sekian lama aku tunggu kat rumah ni sorang2...Ya Allah, tak mampu aku nk berdepan dgn waktu2 mcm ni...dah le try call die dr tadi x dpt...asik2 pompuan tu kata "the number you have dial is not reachable"..dah 20 kali aku dail pun ckp bende yg sama...tensen sihhh
aku tepon ank2 yg de kat umah mak long plak...merintih nak balik.."mama, adik nak balik"..alahai,kalau le aku ade kereta...
umah mak long bukan jauh sgt tp aku xde transport nk amik..mana nak risaukan suami,anak2 lak xde depan mata..kalo derang de rumah atleast aku x fikir sgt pasal ayah derang yg lambat balik nih!!
aku balik keje td naik bas dlm kehujanan...berlari melawan ujan dr bas stop ke rumah...bergegas pulak angkat kain di jemuran..(sib baik x kene ujan sbb de awning)..bergegas plak masak mlm..konon2 mlm ni nk suprise kat hubby msk lemak cili api siput sedut..nyum..nyum..nyum..tp, sampai la ni (skg kul 8.55 mlm) x sampai2 lg..aku kerisauan dan kesunyian!! tuhan, tolong lah hamba mu ini..aku merayu dan mohon pd mu,selamatkan lah suami ku walau dimana beliau berada..nakal2 die, aku syg die sgt2...br mlm tadi die bisik kat tinge aku yg die syg aku sgt2...dlm lena ketiduran aku bls dlm hati..."ku jua menyayangimu sgt2 dan tersgt2..".
oh angin, sampaikan pada suami ku yg isterinya ini sdg berdoa dr jarak jauh agr die selamat smpai rumah dlm kadar segera!perut pun dah lapar dan x sbr nk menyedut siput sedut..

nota kaki&tgn:
1)anak2 duk ngn kak ipar time aku n hubby g keje(+-2km dr umh)
2)kerete nan satu itu suami aku bwk dan tinggal motor kat umah..memandagkan aku x
reti bwk n xde lesen motor so, terbiar terguring je moto tu kat lobi bwh.

Sunday, November 14, 2010

KONVOKESYEN ADAM & HAWA

DATE: 13/11/2010
Avenue:Aras 5, Audotorium Jakim, Parcel D, Putrajaya

Yang ni fresh lg lah, br terjadi semalam...hari sabtu kul 6.30 pg aku dah kejut ank2 suwoh siap2..sbbnya majlis stat kul 7.30 pg...awal giler kan..sape le yg skima betul2 leh smpai auditorium kul 7.30..huuhu..

kul 8.30 pg baru kami sampai audi.payah tul nk carik parking..g skali ngn mak long (kak ipar) ngn sarah dan imah (ank mak long)..sbb si sarah pun konvo sekali..sama umor dgn adam n hawa...meriah gak majlis ni....

my hubby terpakso drop kiteorg je ari tu sbb die kene g keje kejap..terpaksa ler aku kontrol askar2 3 org tu..sib baik de maklong yg leh tengok2kan sekali...sampai je dalam audi aku disambut cik fiza(pembantu guru di sek tadika budak2 ni)...katanye aku ngn adam kene duk asing sebb ada tempat khas tuk kanak2 yg dpt anugerah cemerlang...huh, perasaan x leh nk kata..mcm vip la pulak..hehehe

cik fiza bwk tempat khas tu,kat atas kusi tu de tulis nama adam...jap tepek gamba...sprti biasa..sbgai bukti..

kat sini kene duduk anak ngn salah sorang parents je..dah tentu hubby den kojo,aku le kene duk sini..kene le bwk sekali askar kecik...



mcm biase di awl majlis, penuh dgn ucapan2 yg agk pjg berjela..agak membosankan jugak lah..dah le aku alergik dgr ucapan..layan kan ajer..

xde gamba pemberi ucapan..mcm xde ati je nk amik..hehe..cume de slide ni je sbgai bhn bukti

budak2 standby nak nyanyi lg negaraku, lagu rasmi tadika kemas ngan lagu wilayah...(lagu negaraku je yg aku tahu..sib baik de slide lirik..ikut je lah)



time ni aku kene iringi adam amik piala die..so, xde org nk tolong amikkan gamba...pastu terpaksa dukung sekali askar kecik naik pentas..payah le jugak sbb si kecik tibe2 xnak dukung..meronta2 nk jalan sendirik katanya..xde kulayan..lambat!
dah selamat amik anugerah kanak2 cemerlang..kene tunggu penyampaian sijil konvo pulak..selang seli ngn persembahan...sampai le kul 1 pm ++...
jom layan gamba seterusnyer..


time ni suami aku smpat dtg di tgh2 majlis..dah settle keje pentign,nak gak tengok katanye..kang dah abis majlis, die menyambung gi keje balik...


TETAMU DARI KEDAH

Patutnya entry ni dah ditulis lama..sbbnya waktu kejadian adalah pd..9/11/2010..kan dah lama tu...br ari ni ada sedikit kerajinan utk menulis....
tetamu yg dimaksudkan satu2nya adik lelaki anak beranak dtg bertandang ke teratak aku..
kebetulan isteri die de kursus kat ukm..kan dah dekat ngn umah aku tuh...
ari tu aku balik keje lmbt..memang x sempat nk msk mlm apa pun..terpaksa le derang hirup air bujang (yg selalu aku buat time2 bujang dulu)...teh o panas jer...
sib baik suami aku balik x lama lepas tu..kite org pun menjamu selera ke tmpt yg kiteorg suke pergi tu...pe lagi kalo tak ke cafe village..

kat situ le kami berborak smbil menjamu selera...baru aku tau ank buah aku..si lokman(ank sulong adik aku) dpt no 1 pekse kat sekolah tadika die...hoho..hebat jugak...pehtu siap masuk persembahan dikir barat kat majlis konvokasyen nanti...leh tahan dak lokman ni..dlm malu2, berisi jugak...die ni pangai pelik seket..orgnya pemalu tapi, sikit punya ganas...kalo bergaduh dgn sepupu sepapat, di debiknya ajer..x kira dpn mak bapak budak tu ke..apatah lg depan mak pak die...ank aku pun penah merasa..hehehe..tp bila dah makin besar, kurang sket keganasannya...

adik aku ni de 3 org ank..2 boboy 1 gegurl..si gegurl br 4 bulan..tu aku tengok ade sedikit kepayahan derang nk menjamu selera..tempat xleh panas...ngamok saja si gegurl...nk mkn pun kene gilir2...biaser le ank kecik2 lg..aku pun camtu gak dulu...ni de sket gamba sbgai bukti bahawasanya aku tak tipu...!





























Monday, November 8, 2010

entry last..rajin plak aku posting mlm ni..hehe

aku janji ni yg last tuk mlm ni..dah kul 12++ mlm eh pg pun ni..mata x ngantok tu yg rajin je nk menaip..padahal sok keje..kira halal lah ye kalo sok aku ngntok2 kat opis..

ni ade 1 gmba yg aku nk tunjuk..gamba masakan dan resepi yg tersedap pernah aku buat walaupun hanya "mee maggie kari"...aku rasa x penah aku msk maggie sesedap yg ni..ni aku msk time balik keje..bila aku x ingat..yg aku ingat time tu aku br balik keje..sedang kelaparan yg amt sgt..tu yg terhasil mee maggi kari yg agk lazat mengikut imaginasi time kelaparan....
ni aku tepek gamba dulu..


amacam?lazat tak..agk2 leh melelehkan air liur kowang tak?..hehe

xtvt memujuk ngeee

mlm tu (ala2 nk pujuk le konon),my hubby bwk mkn2 kat satu tempat mkn baru...kat mana x ingat le..tp area putrajaya jugak..best jugak tmpt ni..harga pun berpatutan..yg bestnya de karaoke..tgh melantak leh dgr org nyanyi..de yg best suara dn ade gak yg adooo ajer...siap de kolam tempat mancing..view agk cantik dan puas hati...hehee
ni aku tepek gambar sket..


ni view dr luar kedai


muka abg long yg sengaja dihodohkan


kakak yg maintain control ayu walau dlm apa jua keadaan


ni aku ngan adik


antara mknn yg kami order "fish n chip"

disebabkan mlm tu mood x berapa nk mari lagi, so x bape byk nk amik gambar..tu je lah yg ada..


sampai rumah si kakak rajin2 pulak menghasilkan karya ala2 ucapan raya..yg x tahan, aku tegur ejaan yg salah tp ade je alasannya..antara alasan yg diberi.."aku tanya kenapa eja yang jadi sang..katanya..die memang tulis "Y" sama mcm "s"..leh terima akal ke..heh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Template by:
Free Blog Templates