iklan lagi

Pages

Tuesday, December 28, 2010

hai..saje nak update

muahaha..skrg aku dah jd pencurik..maling...aku bukan curik apa-apaan..cuma curik sedikit masa...
makk aii..bunyi mcm bagus jerk..budget mcm org besar2 gitu..konon bizi la sgt..wakakaa..
bukan apa..aku sekang tgh blaja uruskan masa sebaik mungkin sbb keje hakiki di opis sudah bertambah dgn kemasukan aku ke unit baru...senang citer sudah tukar unit..yg sebenar2nya..ikhlas aku ckp.(dr sudut hati yg paling dlm)aku bahgia dgn pertukaran ini..sbbnya baru leh dipanggil kerja dgn jawatan yg sedia ada..bukan seperti bekerja sbgai tuttttt...(xleh ckp nanti de yg sentap)xde maknenye nk sentap2...ekekeke
dari satu,satu hal...lepas pindah meja,partition,alih2 tukar unit terus...tu yg byk keje pending...saje cite kasi pjg..sbb nk pjgkan entry..tgh kemaruk nak menaip..lama sudah x menaip...lepas gian gitu...
k lah..sebelum aku merepek meraban,len kali aku update lg dgn citer yg betul2 bernas...yg ni sekadar lepaskan rindu rendam ajer!!!chiowwww

Tuesday, December 14, 2010

KENALI SIAPA ORANG GILA YG SEBENARNYA!

GILA SEBENARNYA

Pada suatu hari Rasulullah saw melihat ada sekelompok orang sedang berkumpul.

Beliaupun bertanya, “Apakah gerangan yang menyebabkan kalian berkumpul disini?”

Para sahabat menjawab, “ Ya Rasulullah, ada orang gila yang sedang mengamuk”.

Mendengar jawaban ini Rasulullahpun bersabda, “Orang itu sebenarnya bukan gila, tetapi ia sedang mendapat musibah. Tahukah kalian siapa orang yang benar2 gila?” Para sahabat semuanya terdiam.

Kata Rasulullah, “Orang gila ialah orang yang berjalan dengan sombong, memandang orang lain dengan pandangan yang merendahkan. Ia berharap akan surga Allah, tetapi perbuatan maksiat terus dijalaninya. Ia membuat orang merasa tidak aman. Kebaikannya tidak pernah ada yang mengharapkannya. Itulah orang gila yang sebenarnya”

Rupanya menurut Rasulullah, orang gila itu adalah : “ORANG YANG MASIH MEMPUNYAI AKAL, TETAPI AKALNYA ITU TIDAK DAPAT MENJAGA PERILAKUNYA, KARENA AKALNYA SUDAH DIKUASAI OLEH HAWA NAFSUNYA”.

Orang yang mendapat musibah harus kita dekati/tolong, sedangkan orang gila jelas harus kita jauhi. Menurut Rasulullah yang menyebabkan orang menjadi gila adalah karena ia TAKABUR.

Rasulullah pernah bersabda kepada salah seorang sahabatnya yg bernama Abu Dzar,

“Wahai Abu Dzar, barangsiapa mati, dan dalam hatinya ada sebesar debu dari takabur, ia tidak akan mencium bau surga, kecuali ia bertobat sebelum maut menjemputnya”.

Ada seorang ulama yang membuat checklist sebagai alat intropeksi untuk mengetahui apakah kita masuk dalam kategori orang yang takabur atau tidak. Menurut sang ulama ini :

-Kita takabur kalau kita merasa semua perbuatan kita adalah benar dan tidak mau menerima kebenaran karena semata-mata yang menyampaikan kebenaran itu pangkatnya lebih rendah dari kita.

-Kita takabur bila merasa lebih berilmu dibandingkan orang lain. Kita remehkan orang lain yg kita anggap bodoh.

-Kita takabur bila kita merasa paling saleh diantara seluruh umat manusia

-Kita takabur bila merasa mempunyai kekayaan lebih dari kebanyakan orang.

Sudah semestinya bila masalah takabur ini menjadi perhatian serius kita. Jangan sampai kita merasa sudah waras, padahal sebenarnya kita ini gila sebagaimana yang dimaksud oleh Rasulullah.

Fakta menunjukkan bahwa, banyak orang yang tidak tahu kalau dirinya itu sebenarnya tidak tahu.

Ada sebuah hadits Qudsi yg dapat dijadikan penahan agar kita terhindar dari perbuatan takabur,

Allah Yang Maha Mulia dan Maha Agung berfirman :

“Kemuliaan itu adalah gaun-Ku dan Keagungan itu adalah jubah-Ku;

Barangsiapa yang memakai gaun dan jubah-Ku itu,

akan Kulemparkan ia ke dalam api neraka!”


Sumber : Sentuhan Kalbu

Sunday, December 12, 2010

TiMe To CiNeMa!!

NaRnIA..luv u Prince Caspian..encem bangat!!..hehe
1st day di tayang di pawagam (9 dis 2010) kami anak beranak dah serang GSC alamanda..
de org nak belanja aku on ajer..sebenarnya tarikh tayangan masuk panggungnye kebetulan sama ngn besday hubby..tu yg die banjer)..best gak citer ni...x bape berat dan x ringan sgt..
tp kali ni halangan x bape mencabar mcm 1st n 2nd Narnia..yg ni last Narnia rasanya..



sedikit sinopsis:
Lucy dan Edmund Pevensie kembali ke Narnia dengan sepupu mereka Eustace di mana mereka bertemu dengan Prince Caspian(putera ensem) untuk perjalanan di seberang lautan menaiki kapal kerajaan The Dawn Treader. Sepanjang jalan mereka hadapi naga(jelmaan eustace yg bertukar jd naga sbb tamak kan emas naga), Duyung,Ular raksasa dan sekelompok askar yg hilang sebelum sampai kehujung dunia.Cerita selebihnya,sila tonton di pawagam berhampiran anda!

disebabkan aura narnia,lepas2 tengok movie ni abis sume gambar lion derang panggil Aslan.yg sulong ngn no 2 memang dah lulus tengok wayang tp yg kecik ni masih samar2..duk x moh diam..asik terkejut2 jerk dgr speaker n audio system..hahha!!!


de 5 tiket tp hanya 4 kusi yg berguna sbb yg 1 lg kosong x berpenghuni dek kerana sikecik asik merayap x reti duduk..rugi sih sewa 5 kusi...

bergegas ke parking.nak balik sbb maghrib dah masuk.aku plak letih sbb kuar opis terus berkejar ke alamanda..serba kelam kabut!

P/S..tu je gambar yg ade.x sempt nk posing segala depan wayang sbb masing2 kejar masa..hehhe

Sunday, December 5, 2010

SeLeSaI SuDaH!!!

dah 2 minggu aku n de geng bertungkus lumus berlatih menari dan hari ni segalanya dah berakhir...
fuh!! lega den...pelancaran tarian cuti2 malaysia yg dirasmikan oleh datin sri rosmah(org umah tok najib) tadi agak meriah..even terpaksa bgn pg seawal 4 pg tuk rehearsal (4hb/12) dan 3.30 pg (5hb/12) majlis sebenar...terpaksa plak berpusu2 tgh org ramai..kata 15k org..
aku rasa antara org yg kiri kanan depn bakang aku lah yg paling best menari..(cit..ayat xbleh blah)aku buat sehabis baik beb..bajet de la yg pasan bakat aku menari...hehehe...menari bagai nak rak mcm kene rasuk dgn harapan de le salah satu kemera kt depn tu fokus kat aku..hahaahaa..
dgn space yg x bape nk selesa..mcm x puas aku nak mengepak..menggedik..melompat..menjengket..melentik..tambah lagi ngn org belah kiri aku yg asik kelaut je menari...org ke kanan die ke kiri..org ke kiri die ke kanan..x ke berlaga punggung kami..aduih la..sesak napas den!!!
ada pulak tu siap bwk ank..kalo ank dah besar tu xpe jer..tp ni aku bajet dlm 3 thn kot..alahai..asik kene singgul ngn punggung org jerk..kekanan pinggul org tu kekenan le die terkehel...pd pndpt peribadi aku le..mcm x sesuwei je nk bwk ank ke tempat2 yg sesak mcm tu..sgt2 x sesuwei...yg sian budak tu beb...maknye sonok2 meronggeng yg ank smpai ilang pedoman dilanggar makcik2 yg naik syeh menggedik..smpai tercmpak ketapak aku..aku gak le yg smbil2 menari tunjuk budak tu mana tanah mak die..alahai!!!
tapi best memang best..hrp2 taun depan ade peluang aku joint lagik sbb aku memang minat menggedik dalam apa jua jenis tarian...adios!!

p/s:kowang nmpak tak aku dlm tb tadi?tatkala kemera lalu je dpn aku penat sih senyum cerek..smpai lupa step dibuatnye...


ni time rehasal.tudung aku senget pun x pasan..bajet cun je muka time tuh...


remaja muda belia yg sangat suke menggedik..:)


ni bukti yg kul 6pg kami dah menepek kat dataran merdeka

aku heh!!


geng penari yg bakal masuk sehati berdansa..hehehe

Thursday, December 2, 2010

n3 pagi ini sebelum bz time


jrg aku posting pg2 mcm ni..memandangkan jap2 lg aku de keje nk buat,tu pasal kene update blog pg2..sian kat blogger2 yg dtg jenguk aku tp xde n3 baru..walaupun n3 cepisan gitu..hehhee
just 2 say hello to all my visitor..morning n Assalamualikum w.b.t..harap2 kowang sume happy je hari ini..keje ngn happy..lepak ngn happy...buat apa pun dgn perasaan happy..apa pun yg sdg kita fikirkan,lakukan...buatlah dgn hati yg gumbira gitu...even sdg bersedih,set ur mind,lakukan dgn happy...tp kalo sedang kene marah or sdg kena maki,camne nak menghappy kan diri yer...yg tu kowang kene BERTABAH je lah...hehee
caucincau!!!!!!!!

Wednesday, December 1, 2010

waduh..penatnya kakiku!!!




eeyahhh..mari menari..adikku pandai menari..adikku pandai menari..yeahaa..angkat tgn..1..2..8..8 lagi...

eheheh...alamak..kaki aku krem..pinggang aku sakit..huwaa..
ni le yg terjadi kat aku skrg..sakit lutut..lenguh kaki...sakit tangan..minggu ni deret aku g training menari 1 malaysia..mana taknye lg 4 hr lg nak perfom..harus lah gigih berlatih...kuikuikui...jap g de meeting..tgh mkn smbil tulis n3 ni..sempat lg..ok lah nk meneruskan kunyahan yg tinggal belen sket je lagi ni..nasi 1 senduk dan ikan kembung smbal kecik sekor(yg dah tinggal separuh)...ngeeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Template by:
Free Blog Templates